0896 689 614

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен - мощно естествено средство

 • Активният въглен е мощно естествено средство, използвано за улавяне на токсини и химикали в организма, така че тялото да не ги абсорбира. Той се използва в центровете за спешна помощ по целия свят и е едно от най-популярните вещества за безопасното и ефективно лечение на отравяния и предозиране с опиати. В допълнение към неговите пречистващи ползи можем да добавим и това, че той се използва за намаляване на подуване на корема и газове, понижаване на холестерола, лечение на интрахепатална холестаза по време на бременност и дори предотвратяване на махмурлука.

  Изследванията показват, че активният въглен работи по-добре от стомашна промивка в някои ситуации.

  Самото наименование на веществото може да ни наведе на мисълта, че активният въглен не е просто въглен. Въгленът е продукт на пиролизата. Той се появява в резултат от нагряването на органични въглеродсъдържащи материали (дърва, въглища, стърготини, торф, кокосови черупки и др.) на висока температура (900°С). Така материалът се разгражда до въглен – твърда и изключително богата на въглерод маса.

  Активният въглен, от своя страна, е въглен, който е допълнително обработен с помощта на пара, горещ въздух или химични вещества при изключително високи температури. Тази обработка води до ерозирането на повърхността на материала (формиране на микропори) и увеличаване на нейната площ.

  За да добиете по-ясна представа за какво увеличаване става дума, трябва да знаете, че ако един грам обикновен въглен има повърхностна площ от 400-800 m2, то повърхностната площ на един грам активен въглен надхвърля 3000 м2. Точно тази огромна разлика между двата материала предопределя огромната разлика между техните адсорбиращи сили.


  Много е важно да се отбележи, че активният въглен не е същия, който използвате в барбекюто и скарата! Въглищата за барбекю са пълни с токсини и химикали и никога не трябва да се консумират.  Адсорбиращи сили!

  Неслучайно сравняват активния въглен с една гъба, осеяна с множество дребни порички. Точно тези дребни порички даряват въглена, активния такъв, с неговата адсорбираща сила. За неспециалистите, адсорбцията е онова свойство, което кара частици газ, течност или разтворена твърда субстанция да полепват по повърхността ти. Колкото по-голяма е повърхностната ти площ, толкова по-силни са адсорбиращите ти сили, ако ми позволите употребата на един такъв израз. Адсорбцията не бива да се бърка с абсорбцията – онова свойство, което кара течности и газове напълно да проникват в теб или дори през теб. Крайният продукт след обработка е прах, без мирис и вкус, който може да има положителни или отрицателни заряди. Това зависи от нивото на рН на разтвора, който е бил използван при създаването на праха. Прахът от активен въглен е много порест и веднъж активиран, порьозността се увеличава, позволявайки му ефективно да абсорбира повече вещества. Не забравяйте, че активираният въглен може да предизвика дехидратация, така че пийте 12-16 чаши вода, когато го консумирате.  Консумирайте активен въглен от 90 минути до 2 часа преди хранене, прием на други добавки и лекарства, отпускани с рецепта.

  Активираният въглен възпрепятства усвояването на: налтрексон, морфин, липозом, микофенолат, мофетил, микофенолна киселина, оксикодон, трициклични антидепресанти, парацетамол, метадон и др.


  Ползи за здравето:


  Избелва зъбите

  Активният въглен помага за избелване на зъбите, като същевременно насърчава доброто здравословно състояние на устната кухина - подобрява рН баланса в устата, помага за предотвратяване на кариеси, изчиства лошия дъх и стопира заболявания на венците.

  Той работи за избелване на зъбите чрез адсорбиране на плаката и микроскопични токсини, които оцветяват зъбите. Честата употреба на активен въглен е естествено решение за ярка усмивка.


  Облекчава газовете, киселините и подуването

  Една интересна употреба на активния въглен, която често се пренебрегва, за съжаление, е облекчаването на неприятните газове и подуването на корема. Той предотвратява газове като се свързва с газообразуващите вещества в храните и неутрализира техните действия, които причиняват дискомфорт.

  Препоръки за дозиране за облекчаване на газовете и подуване на корема: Вземете 500 мг (две капсули) един час преди хранене с пълна чаша вода. През този един час е добре да приемете поне още 1-2 чаши с вода.


  Третира алкохолно отравяне (и помага за предотвратяване на махмурлук)

  Активният въглен не адсорбира алкохола, той просто помага бързо да премахнат другите токсини в алкохола, които допринасят за отравяне. Алкохолът рядко се консумира в чиста форма, защото е прекалено силен. Обикновено към него се прибавят изкуствени подсладители и химикали, които активният въглен веднага адсорбира и извежда от тялото. За да предотвратите алкохолно натравяне или махмурлук, изследователите съветват да приемете две капсули поне час-два преди да консумирате алкохол.


  Почистване на плесен

  Токсичният мухъл причинява депресия, бъбречна и чернодробна недостатъчност, намалени когнитивни функции, сърдечни проблеми, дразнене на очите, главоболие, повръщане, нарушена функция на имунната система и тежки респираторни проблеми.

  Домовете, които са били наводнени или дори имат малки течове в стените, подовете, могат да създадат идеална среда, където мухълът да се развие. Лошата вентилация допринася за проблема, а баните, сутерените и пералните помещения са особено предразположени към растеж на плесените. Примането на активен въглен под формата на таблетки ще изчисти и предпази организма ви.

  Ако има видима плесен във Вашия дом, тя трябва да бъде третирана правилно, а не със силни химикали и препарати, които могат да навредят на Вашето здраве. Важно е да носите ръкавици и защитна маска, за да предпазите от вдишване на токсичния мухъл по време на почистването. Използвайте активен въглен, сода за хляб, ябълков оцет, масло от чаено дърво и боракс за почистване на твърдите повърхности и предпазването от появата на плесен в бъдеще.


  Прочистване на водата

  Активният въглен улавя примеси във вода, включително разтворители, пестициди, промишлени отпадъци и други химикали. Ето защо употребата на активен въглен включва използването му в системи за филтрация на вода по целия свят. Според проучване, филтрите с активен въглен премахват повечето флуориди. Избягването на флуорида и детоксикирането му от организма е важно за оралното здраве, правилното функциониране на имунната система, здравите бъбреци и черен дроб.


  Бързо и ефективно прочистване на организма при натравяне

  Както беше споменато по-горе, активният въглен се използва за отстраняване на токсини и химикали в случай на поглъщане. Тези вещества, като пестициди, живак, химически торове и белина, се свързват с повърхността на активния въглен, което позволява по-бързото им елиминиране, като същевременно се предотвратява абсорбирането им в тялото.

  Активният въглен се използва, също така, като антидот в случай на случайно или целенасочено предозиране с фармацевтични лекарства. Важно е, обаче, активният въглен да се приеме възможно най-бързо - в рамките на един час след поглъщането на лекарствата. В допълнение, активиният въглен може да се използва в случаи на хранително отравяне, когато има гадене и диария. Възрастните могат да приемат 2 капсули наведнъж при появата на симптоми на натравяне, а децата – 1 капсула. Не забравяйте, че е важно да се консумира адекватно количество вода, когато се използва активен въглен.


  Здравето на кожата и тялото

  Активният въглен е ефективен при лечение на силна и неприятна миризмата на тялото, акне и облекчаване на дискомфорта от ухапвания от насекоми, обриви от отровни растения. Това е така, защото, както казахме, активният въглен прочиства токсините, които причиняват неприятна миризма при потене, както и появата на дерматитни проблеми. Кожата ни влиза в контакт с огромен брой замърсители, а това може да я направи вяла и безжизнена на външен вид. Действайки като магнит, въгленът извлича мръсотията и замърсяванията от порите. Те се закрепват към него и се отмиват, когато изплакнеш лицето си, за да разкрият една по-свежа кожа.


  Храносмилателно почистване

  Активният въглен се използва също за стимулирането на здравословен храносмилателен тракт, защото премахва токсините, които причиняват алергични реакции, окислително увреждане и слаба имунна система. Чрез премахване на токсините от Вашата система, можете да намалите болката в ставите, да увеличите енергията и да увеличите когнитивните функции.

  Важно е редовно да прочиствате стомашно-чревния тракт, за да се подпомогне цялостното здраве. За да поддържате храносмилането, вземете активен въглен 90 минути преди всяко хранене. Ако по време на прочистването, получите запек, увеличете приема на вода задължително. Пийте чаша топла вода с парче лимон и мед на всеки половин час, докато констипацията се облекчи.


  Anti-aging ефект

  Ползите от употребата на активен въглен включват предотвратяване на клетъчното увреждане на органите и тъканите, тъй като той извлича токсините и химикалите от тях и предпазва от увреждания.

  За anti-aging ефект приемайте две капсули на ден активен въглен. Това поддържа по-добра когнитивна функция, намаляване на мозъчната мъгла, по-здрава бъбречна и чернодробна функция, по-здравословен стомашно-чревен тракт, по-чиста и сияйна кожа и коса.


  Намалява високия холестерол

  Проучванията по света показват, че активният въглен намалява лошия холестерол и увеличава добрия холестерол. В едно проучване, което е наблюдавало ефектите на активния въглен, данните сочат, че общият холестерол е намалял с 25%, LDL холестеролът е намалял с 41%, а HDL е нараснал с 8% - само за четири седмици.


  Всеки път, когато приемате активен въглен, е наложително да консумирате 12-16 чаши вода на ден. Активният въглен може да причини дехидратация, ако не се консумират адекватни количества вода.


 • Статията "Активният въглен - мощно естествено средство" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Домашни маски с хума за укрепване на косата

Домашни маски с хума за укрепване на косата

Редовната употреба на маска за коса с хума подобрява здравето на вашия скалп и коса. Стимулира расте [...]

Пчелен прашец - като храна и лекарство!

Пчелен прашец - като храна и лекарство!

Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен продукт, с който пчелите ни даря [...]

Безплатна доставка над 20 лв. (в рамките на гр. Стара Загора)

Безплатна доставка над 20 лв. (в рамките на гр. Стара Загора)

 Скъпи клиенти, Във връзка с обявяването на извънредно положение за цялата страна с цел ог [...]

Превенция с етерични масла срещу вирусите

Превенция с етерични масла срещу вирусите

Често, когато развиваме инфекция, се предписват тежки антибиотици. Въпреки че антибиотиците са необх [...]

Съобщение

Съобщение

 Уважаеми клиенти,Бихме искали да Ви информираме, че е възможно забавяне на доставките в рамкит [...]

Как да си направим домашен дезинфектант за ръце

Как да си направим домашен дезинфектант за ръце

В свят, изпълнен с бактерии и вируси е важно да поддържаме ръцете си чисти. Но не винаги имаме достъ [...]

Ефикасните бабини рецепти срещу простуда и грип

Ефикасните бабини рецепти срещу простуда и грип

Усещате, че ви наляга настинка... Сякаш мравки полазват тялото ви, носът започва да тече, а в очите [...]

За всички членове на КНСБ

За всички членове на КНСБ

 От днес (26.02.2020 г.) всички членове на КНСБ ползват 10% отстъпка във физическите ни обекти. [...]

Защо спортуващите хора са по-застрашени от дефицит на желязо? Фероглобин Сироп.

Защо спортуващите хора са по-застрашени от дефицит на желязо? Фероглобин Сироп.

Фероглобин Сироп при хора с активно ежедневние.Желязото е структурен компонент на хемоглобина в ери [...]

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Куркумата може да бъде най-ефективната хранителна добавка, колкото и странно да звучи и да сме приел [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!