0896 689 614

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

 • Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подобрява настроението ни след излет в летен ден. Освен това вероятно знаете, че витамин Д се синтезира под влияние на слънцето. Неоспорим е и чудесния ефект, който лъчите оказват върху еритропоезата, ендокринната и имунната система. 

  Наред с това обаче излагането на слънце крие и рискове, повечето от които са ни добре познати. Кои са те и как да ги минимизираме, ще обсъдим днес.

  Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

  Засягане на зрението

  Увреждащи за очите за предимно UVB лъчите. Този тип лъчи причиняват фотокератит, фотоконюнктивит, дори катаракта. UVA лъчите пък причиняват вреда на ретината. Често ефектите от слънчевите лъчи се проявяват след време, но са възможни и остри състояния след каране на лодка, ски или морска почивка. Как да се предпазите? Снабдете се със слънчеви очила с висок процент защита. Важно е и най- малките да носят такива, понеже техните очи са най- уязвими. Носенето на шапка също е добра идея, но съвсем не е достатъчно- най- голям процент от вредните лъчи достигат до очите чрез отразените повърхности, а шапката предпазва само от тези, идващи директно от слънцето. 

  Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

  Топлинен или слънчев удар

  Особено застрашени от това са по- възрастните, децата и бебетата и пациентите със сърдечно- съдови заболявания, както и приемащите диуретици и други лекарства. Както топлинния, така и слънчевия удар са опасни състояния(можете да прочетете повече тук https://bit.ly/3i964Tb ), поради което е най- добре да се избягват рисковите фактори- дехидратация, дълъг престой в топли и влажни помещения, носене на стегнати и тъмни дрехи лятото. Децата в никакъв случай не трябва да остават сами заключени в автомобила- купето се нагрява до опасно високи температури, дори когато навън не е чак толкова горещо.

  Рак на кожата

  Основен фактор за появата на кожния рак е слънчевата радиация. Колкото повече от нея човек е поел в ранна възраст, толкова по- висок е рискът, като особено застрашени са светлите фототипове. Пораженията от слънчевите лъчи често си проличават след време, дори когато ние отдавна сме забравили за тях. Можем да се предпазим като използваме слънцезащитен продукт с висок SPF фактор при всяко излагане на слънчева светлина. Особено важно е да пазим децата от вредните лъчи- основното количество слънчева радиация, което вреди се поема във възрастта преди 18-20 години. Добре е и да се избягват часовете с най- силно слънцегреене.

  Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

  Хиперпигментация

  Проявява се обикновено под формата на тъмни петна или цели зони по кожата. Счита се, че слънчевите лъчи са един от основните рискови фактори за появата им, понеже под тяхно влияние се синтезира пигментът меланин, придаващ цвета на кожата. Хиперпигментация се получава и подари хормонален дисбаланс, кожни възпаления, възраст. Каквато и да е причината обаче, слънчевите лъчи задълбочават проблема, подари което ако сме склонни към появата им, трябва да сме добре предпазени от тях. Най- доброто решение е да се избягва, доколкото е възможно прякото излагане под слънчеви лъчи, да се използват шапки с широка периферия и слънчеви очила. Слънцезащитният продукт е задължително да е с максимално висок фактор, като е препоръчително да се нанася дори в облачни дни. Има и козметични средства със слънцезащитен фактор, специално разработени да предотвратяват появата на петна- в случая, те са най- оптималният вариант.

  Фотостареене 

  Вероятно няма човек, който да не иска поне малко да забави хода на времето, особено за кожата си. Точно обратното причинява прекомерното излагане на слънце без защита. Фотостареенето представлява преждевременно остаряване на кожата, изразяващо се в поява на фини и по- дълбоки линии, отпускане и провисване, загуба на влага и намален тургор. Превенцията на проблема включва стандартните мерки за слънцезащита като избягване на най- слънчевите часове, защитно облекло, шапка с широка периферия и добър продукт с висок SPF фактор. Тук особеното е, че върху най- често откритите зони- лице, деколте, длани е добре да се нанася продукт целогодишно. Ако се забелязват признаци на фотостареене, най- добре е изборът ви да падне върху козметика, която се бори с точно този проблем. По този начин ще защитите кожата си от допълнителна увреда и ще намалите видимите поражения. 

  Надяваме се да сме ви били полезни с тази информация- ако се нуждаете от допълнителна консултация, очакваме ви във физическите обекти на Марви. По- долу можете да разгледате част от продуктите за слънцезащита, които предлагаме. 

 • Статията "Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим? " все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Без значение каква е причината- решили сме, че е време да свалим няколко килограма, да подобрим здра [...]

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Меланин- това е пигментът, благодарение на който вашата кожа придобива определен цвят. При нарушения [...]

Сезонен косопад! Ами сега ..?

Ако след края на лятото забелязвате, че освен листата от короните на дърветата, вашата коса също зап [...]

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Дехидратацията е проблем, който може да засегне всеки тип кожа. Лятото и зимата са най- рисковите се [...]

Грижа за детските зъбки

Грижа за детските зъбки

Навиците, формирани в детска възраст остават за цял живот. Точно поради това е важно да приучим дете [...]

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Почистването на зъбите и устната кухина е от изключително важно значение не само за добрия външен ви [...]

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

Отравянето представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия, която настъпва под влиян [...]

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Лятото е сезонът, в който сме най- застрашени от така неприятните слънчеви изгаряния. Забравили сме [...]

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подоб [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!