0896 689 614

Първа помощ при изгаряне

Първа помощ при изгаряне

 • Първа помощ при изгаряне

  Изгарянията могат да бъдат термични и химични, според агента който е причинил увреждането. Обикновено се получават при трудови или битови инциденти , но не е изключено подобна ситуация да ви се случи непредвидено и по време на почивка. В днешната статия ще разгледам мерките, които е необходимо да предприемем, когато край нас има пострадал от изгаряне. 

  Термично изгаряне

  Термичното изгаряне се получава под въздействие на открит пламък или горещ предмет,  течност с висока температура, пара. Според дълбочината си, изгарянето съществува в 4 степени и може да нанесе различни локални и общи нарушения в организма. Тежестта на изгарянето зависи не само от дълбочината му, а и от засегнатата площ- дори по- ниска степен може да бъде опасна, ако поразеният участък е много голям. При първа степен се наблюдава зачервяване на кожата и болка. Когато изгарянето е от втора степен към тези симптоми се прибавя и появата на мехури. При трета степен кожата е бледа или кафява, настъпва некроза на кожата в пълната й дълбочина. В най- тежката степен на изгаряне, некрозата обхваша и подлежащите тъкани, кожата може да бъде покрита от черна кора(есхара). Площта се определя от различни правила, най- често използваните от които- „правило на деветките“, според което главата+ шията, горния крайник- всяка от тези области представляват 9% от кожната повърхност, гърба, гърдите, долния крайник- 18%, слабините- 1%. При деца пропорциите са други. Когато изгарянето е по- ограничено, може да се ползва „метод на дланта“, според което дланта е с големина приблизително от 1%.

   

  Първа помощ при изгаряне

  Първа помощ при термично изгаряне

  Важно е действието на термичния агент да се прекрати по най- бързия начин. Горящите дрехи се гасят с одеяло, наметка или с вода- бързо и без излишни движения, понеже всеки полъх предизвиква допълнително засилване на пламъка. Вече загасени, но тлеещи дрехи  веднага се отстраняват. Бижутата се махат, понеже могат допълнително да травмират мястото, ако се развие оток.  При изгаряния от по- лека степен, обхващащи малка площ, е необходимо кожата да се охлади под течаща вода, да се измие и да се намаже с Дефламол или Пантенол. При наличие на мехури те не се пукат в никакъв случай- съществува риск от инфекция. В този случай кожата се охлажда под течаща студена вода и се прави суха стерилна превръзка. Ако мехурите са пукнати, не се пипат и не се мажат с нищо- необходимо е да се покрият със суха стерилна превръзка, докато не се намеси лекар. По- обширните и дълбоки изгаряния изискват спешна лекарска намеса, поради опасността от термичен шок. Ако пострадалият е в съзнание, може да се даде аналгин против болката, както и вода на малки глътки.

  Първа помощ при изгаряне

  Химично изгаряне

  Получава се под въздействие на киселина или основа. Тежестта на полученото изгаряне се определя от концентрацията на увреждащото вещество и времето на въздействие. Химичният агент се отстранява веднага, като се внимава да не попадне върху здрава кожа. Дрехите, с които е бил пострадалия, се отстраняват, ако са били контаминирани. Поразената кожа се измива внимателно с вода и се третира с вещество, което да неутрализира химикалът. За киселини се прилага 2-5% натриев бикарбонат,а за основи- 1% разтвор на оцетна киселина. Поставя се суха превръзка и пострадалият се изпраща при специалист.

  Можем ли да предотвратим подобни инциденти?

  Обикновено ситуациите, в които се стига до такива поражения са непредвидими, но все пак можем да вземем някои мерки. Пострадалите от горещи течности обикновено са малки деца- поради тази причина те не бива да се оставят без надзор, когато готвим или затопляме вода на котлона. Не слагайте току- що приготвени ястия върху покривки или мушами, които има вероятност да дръпне детето. Когато носите съдове с гореща вода, не носете и малкото едновременно с това. Задължително е спазването на  всички мерки за пожарна и аварийна безопасност. Корозивните вещества, които биха могли да предизвикат изгаряне трябва да се съхраняват на недостъпни места. Предприятия, работещи с такива химикали е нужно да имат предварително приготвени разтвор на натриев бикарбонат, разредена оцетна киселина и разреден в съотношение 1:5000 калиев перманганат. 

  Автор: Деница Пенева

  Снимки:pexels.com

  pixabay.com

 • Статията "Първа помощ при изгаряне" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Без значение каква е причината- решили сме, че е време да свалим няколко килограма, да подобрим здра [...]

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Меланин- това е пигментът, благодарение на който вашата кожа придобива определен цвят. При нарушения [...]

Сезонен косопад! Ами сега ..?

Ако след края на лятото забелязвате, че освен листата от короните на дърветата, вашата коса също зап [...]

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Дехидратацията е проблем, който може да засегне всеки тип кожа. Лятото и зимата са най- рисковите се [...]

Грижа за детските зъбки

Грижа за детските зъбки

Навиците, формирани в детска възраст остават за цял живот. Точно поради това е важно да приучим дете [...]

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Почистването на зъбите и устната кухина е от изключително важно значение не само за добрия външен ви [...]

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

Отравянето представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия, която настъпва под влиян [...]

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Лятото е сезонът, в който сме най- застрашени от така неприятните слънчеви изгаряния. Забравили сме [...]

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подоб [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!