0896 689 614

Храна аналогична на естествената
 • Article Gallery

Храна аналогична на естествената

 • Да се поразходим в магазина и с внимание да разгледаме и прочетем състава на готовите храни, които ни се предлагат. Хубаво е да сме обективни и да не се ръководим от това, че като е разрешено за продажба, значи е полезно за нас и децата ни.

  Естествените продукти и техните заместители.

  Основа за здравето на всеки човек – дете или възрастен е пълноценното, балансирано хранене. За нормалното физическо и умствено развитие, добрата работоспособност и самочувствие е необходима проста и естествена храна – около 30 хранителни продукта в суров или обработен вид – месо и риба, яйца, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, растителни масла и краве масло, мед и др. От храната организмът извлича за собствените си нужди енергия, аминокиселини за синтеза на белтъка, както и витамини, полиненаситени мастни киселини, микроелементи и др.- вещества, без които не може да бъде осъществена нормална жизнена дейност.

  За съжаление, все по-трудно става намирането на такива продукти в супермаркетите. Даже ако на опаковката е написано 100% естествено, не винаги може да се вярва.

  Все по-често се говори за намаление на качествените показатели за състоянието на здравето на населението, в частност и особено на децата.

  Небалансираното и непълноценно хранене води до нарушение състоянието на имунитета, което от своя страна води до инфекциозни заболявания, проблеми при развитието, много деца с метаболитни нарушения в ранна възраст, в това число с наднормено тегло.
  Една от причините за това влошаване на здравословното състояние, особено на децата е качеството на храната. Никой не е отрекъл още истината, че „ Ние сме това, което ядем”.

  Прекомерната употреба на силно рафинирана и предимно въглехидратна храна с използването на изкуствени подобрители и консерванти (предимно от групата Е-добавките) има своите резултати. Добър пример за това са децата, а и не само те, които се хранят с бургери и др.подобни бързи и готови храни ( фаст-фууд, джънк-фууд). Те са дебели, тази храна не се усвоява нормално от организма и се складира в различни депа, като по този начин той се опитва да се спаси от нея. Никой не може да каже със сигурност, какви точно продукти се образуват в нас като следствие от тези реакции.

  Особено трябва да се обърне внимание на Е- добавките, които се използват за консерванти, оцветители и овкусители. Те не са естествени продукти и човешкия организъм не се е срещал с тях в природата.Те нямат биологична или хранителна стойност. Въздействиято на много от тях върху метаболизма на тялото са слабо изучени. Проучването и изпитанието на нови хранителни добавки изисква много финансови средства и време. Освен токсичния аспект на много от тях, в последно време все по-голямо значение придобива опасността и неизвестното им въздействие в един по- дълъг период от време върху здравето на хората.

  ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ

  Едни от най- често употребяваните продукти. Нашите деца много ги обичат. Рекламирани и маркетирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, газираните напитки всъщност са точно обратното. Те са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност.

  Но е добре да знаем какво всъщност се случва в организма след като се изпие известно количество от добре оцветеното газирано питие:

  – десетина минути след изпиването на чаша газирано питие започва усвояването на захарта, която в тези напитки е в излишни количества,
  – след 20 минути инсулина „подскача”сериозно и черния дроб, за да спаси тялото, бързо превръща цялата захар в мазнини и ги складира в депата,
  – след 40 минути се вдига кръвното налягане,
  – след 45 минути в организма се увеличава отделянето на допамин, стимулиращ центъра на удоволствието в мозъка. Средата в тялото се подкиселява, а за оптимално здраве трябва да се поддържа оптимално ниво на алкалното състояние рН 7.4.
  – около час след приема, фосфорната киселина започва да се свързва с калция, магнезия и цинка в червата и след около час и половина започва се отделя от организма, но заедно със свързаните минерали, електролити и вода / основни съставки на костите/.

  Така, всякакъв вид лимонада може спокойно да се нарече продукт на химическата промишленост, но не и на хранително-вкусовата.

  Какво може да бъде алтернатива, хем по-полезна, хем безвредна- домашно приготвените лимонада и оранжада, прясно приготвени фрешове от плодове и зеленчуци, шейкове, компоти и много др.

  КОЛБАСИ И МЕСТНИ ИЗДЕЛИЯ

  Стигаме до щандовете с колбаси, шунка, пушени меса, кренвирши и други готови местни продукти. Децата обичат тези неща, възрастните също ги използват често. Трябва обаче да знаем, че 80 грама шунка може да съдържа дневната доза готварска сол – 5-6 грама.

  В кренвиршите и наденичките има много мазнина, соя, подобрители, оцветители и какво ли още не, само месото не е сигурно, и най-неприятното е, че то може да е с изминал срок на годност или да е направено от застояли други месни продукти, а ние няма как да го разпознаем, когато така добре е маскирано, боядисано и овкусено.
  Колбасите съдържат задължително оцветители и консерванти, като натриев нитрат (Е250), дневната доза, на който не трябва да е повече от 0,2 мг/кг. Бензапирина също е в токсични дози, в 200 грама пушен колбас количеството е горе- долу колкото се вдишва за една година от жител на голям град.

  Алтернативата е само една, ако държите на месото си го купувайте само от сигурни източници, приготвяйте си го сами в къщи, а за готовите колбаси и местни изделия забравете до по-добри времена. Още повече това се oтнася за храненето на децата.

  ОПАСНИТЕ СЛАДКИ

  Следваща спирка – рафтовете за бисквити, кексове, вафли и др. сладки неща.На опаковките на повечето сладкиши – срокът на годност е до 90 дни. Преди време сроковете на годност на подобни изделия варираха от 15 до 30 дни. На някои опаковки добавките, осигуряващи толкова удължен срок на годност не са описани. От това можем да заключим, че производителят е безотговорен и да се купува този продукт не е желателно.

  Родителите трябва да знаят, че хляба, според СЗО, до започване процеса на разваляне (ферментация и гниене) – може да се съхранява в продължение на 7 дни след изпичането. Във всички хлебни изделия с дълги периоди на съхранение, най-вероятно има добавяне на консерванти. Освен това в хлебните изделия има и добавяне на безобразни количества набухватели, за създаване на повече обем.

  Трябва внимателно да се подхожда към избора на бисквити за детето. В голям брой от бисквитките, независимо от цената, има маргарин, хидрогенизирани, хидрирани мазнини, т.е. втвърдени растителни мазнини.

  МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

  Отиваме до рафтовете с най-често използваните “детски ” храни – млечните продукти. Между другото там присъстват- прясно мляко със срок на годност 6 месеца при стайна температура, кисело мляко с годност две седмици до месец, различни плодови млека с разнообразие от цветове и аромати от добавки, идентични на естествените (съществуващи в природата, но произведени по химически начин) … мисля, че без да се задълбочаваме се вижда,че споменатите по-горе продукти имат много далечна връзка с естествените млечни продукти.

  Алтернатива: да се търсят – прясно мляко със срок на годност не повече от 5 дни, кисело мляко със срок на годност до 7 дни, извара и други млечни продукти с възможно най-кратък срок на годност.

  Мляко, сирене, извара ако може да се купуват от естествени, сигурни источници или да се правят свои собствени.

  За малките деца най- добре е тези продукти да са домашно приготвени, за да сте сигурни. Да, това отнема време, но цената е твърде висока – здравето на вашите деца!

  Нищо не е по-вкусно и по-здравословно от храната, от биологични източници, отгледани без използване на химикали.

 • Статията "Храна аналогична на естествената" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

"1-ви Юни" - Детски празник в аптеки Марви!В месеца на детето - рисунка направи и подарък от Ап [...]

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се ор [...]

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Laboratorios Bab [...]

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Цинковият оксид представлява неорганично съединение, под формата на бял прах, неразтворим във вода, [...]

Хомеопатията като първа помощ при децата

Хомеопатията като първа помощ при децата

Няма родител, който да не иска най-доброто за своето дете. А при честите боледувания в ранна детска [...]

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Един от най-хубавите и значими моменти в живота на всяко младо семейство е появата на детенце. То ни [...]

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и NUXE  ” 2. И [...]

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

„Хомеопатия” произхожда от гръцки (Homoios – подобен; pathos – страдание/болест) и е алтернативен ме [...]

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

„Светът е оцелял, защото се е смял.“Напълно вярно!В древността смехът е възприеман като вътрешното с [...]

Натурални решения срещу комари и други насекоми

Натурални решения срещу комари и други насекоми

Времето вече се затопля, и все по-честно се сещаме за неприятните насекоми при всяка идея за разходк [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!