0896 689 614

Най- интересните музеи в България

Най- интересните музеи в България

 • Красотата на българската природа се слави нашир и надлъж и вероятно и вие неведнъж сте й се любували. Запознати сте също и с историческото наследство, оставено от нашите предци. Музеите, посветени на тях не са малко и са добре познати и съдържащи богати експонати. Наред с тях обаче съществуват и необичайни и интересни места, които предлагат находки и разказват факти и истории, каквито едва ли сте подозирали, че съществуват. Ето и нашата селекция на най- нестандартните музеи в България. 

  Музей на киселото мляко, с. Студен извор

  Открит през 2007г., музеят неслучайно е построен в Студен извор- тук е било родното място на д-р Стамен Георгиев- откривателят на бактерията, типична за киселото мляко Lactobacillus bulgaricus. Сградата, в която се помещава представлява типична къща от 19век, като на долния етаж може да разгледате както носии от този период, така и вече позабравени уреди и пособия, които са свързани с едновремешните методи за производство и съхранение на кисело мляко. Вторият етаж разказва съвременната история на този продукт- от добиването му, през ферментацията, та чак до нашата трапеза. Ще имате възможност и да чуете беседа по темата. 

  Най- интересните музеи в България

  Музей на минното дело , Перник

  Посещавайки този музей, ще можете за малко да станете част от света на едновремешните миньори. Музеят е единствения подобен на Балканите и е разположен в галериите на стар някога действащ рудник, в който са се добивали кафяви въглища. Ще видите вкамененото „дърво на щастието“ на входа на мината- талисманът, обещаващ късмет на миньорите, които са го докоснали на влизане, ще разберете защо в галериите е имало истинска конюшня и ще можете да вземете в ръце автентични миньорски сечива. Препоръчваме ви да се облечете добре, преди да се впуснете в това приключение, понеже под земята температурите не са никак високи.

  Природонаучен музей „Диорама плиоценски парк“, Дорково

  Този музей е разположен в близост до най- голямото палеонтологично находище на Балканите, където са открити стотици кости на отдавна изчезнали животински видове, датиращи от ранния плиоцен. Вътре в центъра на самата сграда ще видите макет на мастодонт в реални размери и ще можете да разгледате множество вкаменелости на разнообразни екземпляри от праисторическата епоха. И за да бъде още по- впечатляващо, диорамата със звуци и пейзажи, включващи представители на флората и фауната от онези времена ще успее напълно да ви потопи в древния свят на някогашната природа.

  Най- интересните музеи в България

  Музей на социалистическото изкуство, София

  Този музей е всъщност филиал на Националната художествена галерия и е първото място, предвидено да съхранява експонати от ерата на социализма. Състои се от парк, изложбена зала и видеозала, като още от входа на музея ще бъдете върнати десетилетия назад от вида на посрещналата ви Петолъчка, действително красяла Партийния дом в интервала 1954-1984г. В парка са разположени множество бюстове и монументи на изявени комунисти, а във видеозалата документални филми ще ви разкажат за това какъв е бил животът по това време. Обичана или недолюбвана, епохата на социализма е интересна за опознаване, а този музей предлага чудесна възможност за това.

  Музей на илюзиите, София

  Това магично място ще ви накара да престанете да вярвате на очите си и да поставяте под съмнение всяка една зрителна информация, пристигнала от света наоколо. Музеят предлага редица оптически и физични илюзии, благодарение на които ще видите на пръв поглед невероятни и невъзможни неща, като за всяка една мистерия ще може да получите и научно обяснение. Диска на Ойлер, редица причудливи огледала, цветното колело на Нютон, обърнатата наопаки стая- това са само малка част от чудесата, които ще намерите тук. И още по- удивителното- в музея на илюзиите не просто можете да докосвате експонатите- тук вие ще можете да изиграете главната роля във вълшебствата, които се случват наоколо.

  Най- интересните музеи в България

  Музей на африканското и азиатско изкуство, Трявна

  Този музей е уникален по рода си за България и съхранява богата колекция експонати , събирана от скулптора Златко Паунов. Тя включва произведения на изкуството от Непал, Тибет, Китай, Индия, редица африкански страни и със сигурност ще ви покаже предмети, каквито едва ли някога сте виждали. Ще видите различни ценни статуетки, старинни танки, предмети с религиозно значение, дървени пластики, амулети, африкански маски и много други любопитни артефакти. 

  Музей на родопския карст, Чепеларе

  Този музей радва посетителите си от 1980г. насам и запознава подробно своите посетители, както с богато разнообразие от минерали, скални образувания, скъпоценни и полускъпоценни камъни, така и с животинския свят, характерен за пещерите. Има специална експозиция, посветена на праисторическите пещерни видове, която включва кости от пещерна мечка, останки от пещерен леопард и носорог, които някога са били част от фауната тук. Ще разгледате и изложба, представяща развитието на пещерното дело в България, където най- любопитните ще имат възможността да видят интересни експонати, принадлежали на пионерите на спелеологията у нас.

   

  Автор: Деница Пенева

  Снимки: pexels.com

  Wikipedia

 • Статията "Най- интересните музеи в България" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Без значение каква е причината- решили сме, че е време да свалим няколко килограма, да подобрим здра [...]

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Меланин- това е пигментът, благодарение на който вашата кожа придобива определен цвят. При нарушения [...]

Сезонен косопад! Ами сега ..?

Ако след края на лятото забелязвате, че освен листата от короните на дърветата, вашата коса също зап [...]

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Дехидратацията е проблем, който може да засегне всеки тип кожа. Лятото и зимата са най- рисковите се [...]

Грижа за детските зъбки

Грижа за детските зъбки

Навиците, формирани в детска възраст остават за цял живот. Точно поради това е важно да приучим дете [...]

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Почистването на зъбите и устната кухина е от изключително важно значение не само за добрия външен ви [...]

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

Отравянето представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия, която настъпва под влиян [...]

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Лятото е сезонът, в който сме най- застрашени от така неприятните слънчеви изгаряния. Забравили сме [...]

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подоб [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!