0896 689 614

Да умреш за красотата или красота до смърт

Да умреш за красотата или красота до смърт

 • На жените днес им е лесно – могат да си купят всякаква козметика, която е тествана и безвредна. Има съмнения, че не всички производители на козметика са коректни, но при всички случаи продуктите им не са толкова вредни, колкото в миналото, когато дамите са използвали направо страшни средства за разкрасяване.

  Методите за разкрасяване в миналото са били по-различни, но за сметка на това достатъчно опасни, за да доведат до фатален край. Наистина. Настръхваме само като си помислим да намажем лицата си с олово, но някогашните красавици са го правели охотно. Ако все още не си се уплашила, продължавай да четеш...

  Вносните луксозни козметични стоки били достъпни само за заможните дами от аристокрацията.

  Жените от работническата класа имали достъп само до по-евтини и нискокачествени продукти, но често не разполагали с време (разнообразните помади трябвало да бъдат нанасяни многократно поради специфичната им текстура, а и за да издържат по-дълго на атмосферните влияния) или с робини, които да им помагат в нанасянето. Мъжете като цяло се отнасяли скептично към козметиката и не били склонни жените да харчат от семейния бюджет .

  Беладона

  Силно токсичното растение може да доведе до бърза смърт, защото всички негови части са опасни – от плодовете, през листата и най-вече корените. Сокът от беладона е използван като наркотик от древни времена, ето защо ни е непонятно защо жените са решили да го включат и в разкрасяващите си процедури. И то не как да е, а под формата на капки за очи, чието действие било да разширяват зениците и „отварят погледа“ (за целта, днес предпочитаме да очертаем очите с бял молив, далеч по-безопасна тактика). Както можеш да се досетиш, ефектът от капането на беладона бил мигновен. Но при продължителна употреба, зрителният нерв атрофира, което води до... ослепяване.

  Живак

  Преди хората да открият как да добиват бензоил пероксид, основната съставка в много от продуктите против акне, те използвали живак за борба с пъпките. Отровният метал влизал в състава и на други противовъзпалителни средства. Истината е, че живакът наистина лекувал възпаленията. Но наред с това, токсичният метал, както и другите му съединения (живачен хлорид, каломел и живачен цианид) влияели пагубно на нервната система, черния дроб, бъбреците, храносмилателната система и в случаи на вдишване – на дихателната система. Депресия, тремор и металически вкус в устата – това били само началните признаци на отравяне. Живакът се натрупва постепенно в организма. Когато количеството стане твърде голямо, то води до сигурна (и много мъчителна) смърт. Милион пъти по-ужасен резултат от наличието на някоя и друга пъпка.

  Олово

  През Средновековието, на мода била почти мъртвешки бледата кожа. Жените се надпреварвали да мажат лицата си с избелваща пудра, тънещи в неведение, че разкрасяващото им средство съдържа олово – отровен метал. Пудрата с олово станала толкова популярна, че жените я ползвали чак до началото на 19 в. Дори не можем да си представим колко представителки на нежния пол са загинали заради нейната употреба. Още повече, че признаците за отравяне с олово – бледност, липса на апетит и рязко отслабване – се смятали за преимущества на всяка уважаваща себе си, макар и умираща девойка.

  Рентгенови лъчи

  А ако сте си мислили, че обезкосмяването съществува от вчера, е време да преразгледате мнението си. Според древните римляни и римлянки всички косми, освен онези по главата, загрозявали тялото. Поради тази причина жените премахвали нежеланото окосмяване чрез отскубване, кола маска от смола или изстъргване с пемза или рентгенови лъчи.

  В днешно време, изследването с рентген помага за диагностиката и предотвратяването развитието на редица заболявания. Тяхното откритие е революционно, но първоначалното им приложение е било меко казано потресаващо вредно – за премахване на нежеланото окосмяване. Да, космите наистина започвали да падат, но същевременно кожата изтънявала, а бръчките се увеличавали. Чудна процедура, с множество ефекти и дефекти! Само след няколко години станало ясно, че много от жените, които са се подлагали на рентгеновата процедура са се разболели от рак.  

  Мас в косите

  Вместо гел, преди време на перуките се слагала мас. Тя привличала мишки, които по някога се завъждали в перуката. Дамите често не сваляли перуката си със седмици. Станали популярни клетките за перуки, които жените слагали на главата си, за да не влизат в тях мишки през нощта.

  Оловото – от боята за коса до грим

  Боите за коса от преди време са съдържали много олово. То причинява редица проблеми, в това число болки в мускулите и ставите, високо кръвно налягане, репродуктивни проблеми и др. Боята за коса на кралица Елизабет е предизвиквала в нея гадене, главоболие и кръвотечение от носа. Преди векове суетните хора са избелвали кожата си с маска, смес от олово и оцет, която била токсична. Тя е карала кожата да се лющи, като често е правела рани и е вредяла на вътрешни органи.

  Фекалии от крокодили

  Древните гърци и римляни са правили маски за лице с фекалии от крокодили, смесени с кал. Калта и днес се ползва в козметичните процедури, но без фекалии.

  Гаргара с урина

  Преди време нямало лосиони за уста. Римляните освежавали дъха си и избелвали зъбите си, като си жабуркали устата с урина. 

 • Статията "Да умреш за красотата или красота до смърт " все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Безглутеновата диета - предимства и недостатъци

Безглутеновата диета - предимства и недостатъци

Оправдана ли е лошата репутация на глутена или това е просто поредният мит в областта на здравословн [...]

Езерото Карачай - едно от най-опасните места на Земята

Езерото Карачай - едно от най-опасните места на Земята

Знаете ли, че съществува място, с нива на радиацията по-високи дори от тези в Чернобил ? Днес ще ви [...]

Красива коса и през лятото ? Мисията възможна !

Красива коса и през лятото ? Мисията възможна !

Дълги разходки по плажа, събиране на златист загар, водни игри в морето или басейна – все приятни за [...]

Кинетоза или защо морската болест може да бъде наш спътник, дори когато морето е далeч

Кинетоза или защо морската болест може да бъде наш спътник, дори когато морето е далeч

Половината от удоволствието от посещението на ново място е в пътуването до желаната дестинация. Треп [...]

Цинковия оксид и невероятните му ползи за кожата

Цинковия оксид и невероятните му ползи за кожата

Оксид [...]

Създай перфектната лятна визия с аптеки Марви и Vichy

Създай перфектната лятна визия с аптеки Марви и Vichy

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и VICHY ”  2. Играта се провежда на F [...]

{ИГРА} Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Дръж комарите далеч от себе си и своите близки!

{ИГРА} Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Дръж комарите далеч от себе си и своите близки!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

"1-ви Юни" - Детски празник в аптеки Марви!В месеца на детето - рисунка направи и подарък от Аптеки [...]

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и La Roche Posay”  2. Играта се прове [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!