0896 689 614

Как влияе студът на детската кожа?

Как влияе студът на детската кожа?

 • Зимата в никакъв случай не бива да бъде пречка за разходките с мъниците навън. Напротив – всекидневните разходки през студените месеци са изключително важни за доброто здраве и тонус на децата, а освен това имат и закаляващ ефект. Родителите обаче трябва да спазват две прости правила – първо, да осигурят на детето подходящо топло облекло, и второ, да не забравят да защитят нежната детска кожа.

  Как влияе студът на детската кожа?

  Студът влияе на всяка кожа, в това число и на детската. А детската кожа, както всички знаем, е значително по-чувствителна от тази на възрастните. При излагане на студ, вятър и сух въздух обикновено при бебетата и децата се появяват зачервяване и изсушаване, особено по откритите части на кожата.

  Какви са особеностите на детската кожа?

  Кожата при новородените бебета има по-високо pH, близко до неутралното. След 4-5 дни обаче тя започва да се възстановява и с израстването се променя към киселинно pH. Повишаването на киселинността на кожата става с цел предпазване от бактерии – киселинността има бактериостатичен и бактерициден ефект.

  Кожата на бебетата и на децата е много фина, тънка, нежна, чувствителна. За съжаление, тя не може да изпълни пълноценно една от своите основни функции, а именно защитната и бариерна функция. Основна причина за това е, че хидролипидният (водномастният) слой на кожата е много по-тънък. Това се обуславя от факта, че епидермисът, който е най-външният слой на кожата, е с 20% по-тънък при децата, отколкото при възрастните. Следващият слой – дермата, чиито основни структурни елементи са колагеновите и еластиновите влакна, при децата са значително по-къси в сравнение с кожата при възрастните. Освен това детската кожа лесно приема влага и вода, но и много лесно ги губи – т. нар. трансепидермално отделяне на вода е повишено при децата, т.е. те могат по-лесно да хидратират и да овлажнят кожата, но и много по-лесно да се дехидратират и да загубят водата от кожата. Естествено овлажняващият фактор, който присъства в клетките на кожата, при децата е в много по-нисък процент.

  Друго съществено за детското кожа е, че липидите са с по-ниско съдържание, отколкото в кожата на възрастните. Това се дължи на недостатъчната активност на мастните жлези, които няколко седмици след раждането спират своята активност. Детската кожа престава да произвежда себум, като този себум се възстановява в тийнейджърска възраст, когато мастните жлези се събуждат и се активират. Всичко това обяснява по-сухата и чувствителна бебешка и детска кожа. А когато кожата се изсуши, т.е. се наруши водно-липидната мантия, много по-лесно проникват всякакви микроорганизми и алергенни фактори, които могат да доведат до болестен процес.

  Как да подготвим лицето на детето, когато излизаме навън през зимата?

  Лицето на детето трябва да бъде защитено с крем, който да е хидратиращ, без алкохол. Ако има добавка, която да съдържа алкохол, кожата може да се пресуши още повече. Кремът трябва да подсигурява комфорт, да има защитен филтър срещу неблагоприятни условия, каквито са студът и сухият въздух, които фактически изсушават кожата. В случая този защитен филтър включва не само слънцезащитен фактор, а и филтър, който е съставен от специфични липиди и компоненти, които се включват в продуктите за хидратация на кожата при децата.

  Какви други грижи са необходими за детската кожа през студените месеци?

  Нужна е подходяща козметика, която да защитава детската кожа с оглед на хидратация и предпазване от неблагоприятни условия. И нещо важно – откритите части на тялото се нуждаят от особено внимание. Така например не бива да се забравя, че ръцете трябва да са защитени с крем (ако са открити), а най-добре с топли ръкавички.

  Какви са възможните кожни проблеми през зимата? Студът прави ли кожата още по-суха? Кога се получава студова алергия?

  И студът, и вятърът, и сухият въздух правят кожата по-суха и по-чувствителна. Ето защо е необходимо винаги да имаме подходящи продукти, които да се абсорбират добре, т.е. да не оставят мазен слой, тъй като тогава децата може и да не желаят използването им.

  По отношение на студовата алергия това е едно доста общо понятие. Като кажем студова алергия вероятно имаме предвид, че когато човек излезе на студ, може да получи зачервявания и сърбящи петна. Това, всъщност, по-скоро се нарича студова уртикария и представлява алергична реакция на кожата, която е под въздействие на студа. Обикновено се получава в резултат на рязко охлаждане, когато се освобождават хистамини и възпалителни цитокини, които предизвикват тези обриви. Те могат да бъдат резултат от студ (обикновено, когато температурата е под 4-5 градуса) или ако детето е било в досег със студена вода. В редки случаи може да са резултат и от инфекциозни или автоимунни заболявания. Но нека родителят да не поставя сам диагнозата. Нека специалистът има думата, да насочи за подходящите изследвания, за да може да бъде поставена и правилната диагноза.

  Кожата на детето може много по-лесно да се дехидратира, отколкото кожата на възрастния. Ето защо, основно правило е да се стабилизира нивото на влага и да не се допуска загуба. Уместно е да се използват комфортни, стабилизирани, щадящи, меки козметични продукти, които да бъдат както от хигиенно естество, така и от емолиентно.

 • Статията "Как влияе студът на детската кожа?" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Най- интересните музеи в България

Най- интересните музеи в България

Красотата на българската природа се слави нашир и надлъж и вероятно и вие неведнъж сте й се любували [...]

Как да се справим с "летния грип" при децата?

Как да се справим с "летния грип" при децата?

Типичен за летния сезон е така наречения „летен грип“, както се нарича острия ентероколит причинен о [...]

Безглутеновата диета - предимства и недостатъци

Безглутеновата диета - предимства и недостатъци

Оправдана ли е лошата репутация на глутена или това е просто поредният мит в областта на здравословн [...]

Езерото Карачай - едно от най-опасните места на Земята

Езерото Карачай - едно от най-опасните места на Земята

Знаете ли, че съществува място, с нива на радиацията по-високи дори от тези в Чернобил ? Днес ще ви [...]

Красива коса и през лятото ? Мисията възможна !

Красива коса и през лятото ? Мисията възможна !

Дълги разходки по плажа, събиране на златист загар, водни игри в морето или басейна – все приятни за [...]

Кинетоза или защо морската болест може да бъде наш спътник, дори когато морето е далeч

Кинетоза или защо морската болест може да бъде наш спътник, дори когато морето е далeч

Половината от удоволствието от посещението на ново място е в пътуването до желаната дестинация. Треп [...]

Цинковия оксид и невероятните му ползи за кожата

Цинковия оксид и невероятните му ползи за кожата

Оксид [...]

Създай перфектната лятна визия с аптеки Марви и Vichy

Създай перфектната лятна визия с аптеки Марви и Vichy

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и VICHY ”  2. Играта се провежда на F [...]

{ИГРА} Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Дръж комарите далеч от себе си и своите близки!

{ИГРА} Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Дръж комарите далеч от себе си и своите близки!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!