0896 689 614

Как влияе студът на детската кожа?

Как влияе студът на детската кожа?

 • Зимата в никакъв случай не бива да бъде пречка за разходките с мъниците навън. Напротив – всекидневните разходки през студените месеци са изключително важни за доброто здраве и тонус на децата, а освен това имат и закаляващ ефект. Родителите обаче трябва да спазват две прости правила – първо, да осигурят на детето подходящо топло облекло, и второ, да не забравят да защитят нежната детска кожа.

  Как влияе студът на детската кожа?

  Студът влияе на всяка кожа, в това число и на детската. А детската кожа, както всички знаем, е значително по-чувствителна от тази на възрастните. При излагане на студ, вятър и сух въздух обикновено при бебетата и децата се появяват зачервяване и изсушаване, особено по откритите части на кожата.

  Какви са особеностите на детската кожа?

  Кожата при новородените бебета има по-високо pH, близко до неутралното. След 4-5 дни обаче тя започва да се възстановява и с израстването се променя към киселинно pH. Повишаването на киселинността на кожата става с цел предпазване от бактерии – киселинността има бактериостатичен и бактерициден ефект.

  Кожата на бебетата и на децата е много фина, тънка, нежна, чувствителна. За съжаление, тя не може да изпълни пълноценно една от своите основни функции, а именно защитната и бариерна функция. Основна причина за това е, че хидролипидният (водномастният) слой на кожата е много по-тънък. Това се обуславя от факта, че епидермисът, който е най-външният слой на кожата, е с 20% по-тънък при децата, отколкото при възрастните. Следващият слой – дермата, чиито основни структурни елементи са колагеновите и еластиновите влакна, при децата са значително по-къси в сравнение с кожата при възрастните. Освен това детската кожа лесно приема влага и вода, но и много лесно ги губи – т. нар. трансепидермално отделяне на вода е повишено при децата, т.е. те могат по-лесно да хидратират и да овлажнят кожата, но и много по-лесно да се дехидратират и да загубят водата от кожата. Естествено овлажняващият фактор, който присъства в клетките на кожата, при децата е в много по-нисък процент.

  Друго съществено за детското кожа е, че липидите са с по-ниско съдържание, отколкото в кожата на възрастните. Това се дължи на недостатъчната активност на мастните жлези, които няколко седмици след раждането спират своята активност. Детската кожа престава да произвежда себум, като този себум се възстановява в тийнейджърска възраст, когато мастните жлези се събуждат и се активират. Всичко това обяснява по-сухата и чувствителна бебешка и детска кожа. А когато кожата се изсуши, т.е. се наруши водно-липидната мантия, много по-лесно проникват всякакви микроорганизми и алергенни фактори, които могат да доведат до болестен процес.

  Как да подготвим лицето на детето, когато излизаме навън през зимата?

  Лицето на детето трябва да бъде защитено с крем, който да е хидратиращ, без алкохол. Ако има добавка, която да съдържа алкохол, кожата може да се пресуши още повече. Кремът трябва да подсигурява комфорт, да има защитен филтър срещу неблагоприятни условия, каквито са студът и сухият въздух, които фактически изсушават кожата. В случая този защитен филтър включва не само слънцезащитен фактор, а и филтър, който е съставен от специфични липиди и компоненти, които се включват в продуктите за хидратация на кожата при децата.

  Какви други грижи са необходими за детската кожа през студените месеци?

  Нужна е подходяща козметика, която да защитава детската кожа с оглед на хидратация и предпазване от неблагоприятни условия. И нещо важно – откритите части на тялото се нуждаят от особено внимание. Така например не бива да се забравя, че ръцете трябва да са защитени с крем (ако са открити), а най-добре с топли ръкавички.

  Какви са възможните кожни проблеми през зимата? Студът прави ли кожата още по-суха? Кога се получава студова алергия?

  И студът, и вятърът, и сухият въздух правят кожата по-суха и по-чувствителна. Ето защо е необходимо винаги да имаме подходящи продукти, които да се абсорбират добре, т.е. да не оставят мазен слой, тъй като тогава децата може и да не желаят използването им.

  По отношение на студовата алергия това е едно доста общо понятие. Като кажем студова алергия вероятно имаме предвид, че когато човек излезе на студ, може да получи зачервявания и сърбящи петна. Това, всъщност, по-скоро се нарича студова уртикария и представлява алергична реакция на кожата, която е под въздействие на студа. Обикновено се получава в резултат на рязко охлаждане, когато се освобождават хистамини и възпалителни цитокини, които предизвикват тези обриви. Те могат да бъдат резултат от студ (обикновено, когато температурата е под 4-5 градуса) или ако детето е било в досег със студена вода. В редки случаи може да са резултат и от инфекциозни или автоимунни заболявания. Но нека родителят да не поставя сам диагнозата. Нека специалистът има думата, да насочи за подходящите изследвания, за да може да бъде поставена и правилната диагноза.

  Кожата на детето може много по-лесно да се дехидратира, отколкото кожата на възрастния. Ето защо, основно правило е да се стабилизира нивото на влага и да не се допуска загуба. Уместно е да се използват комфортни, стабилизирани, щадящи, меки козметични продукти, които да бъдат както от хигиенно естество, така и от емолиентно.

 • Статията "Как влияе студът на детската кожа?" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Пчелен прашец - като храна и лекарство!

Пчелен прашец - като храна и лекарство!

Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен продукт, с който пчелите ни даря [...]

Безплатна доставка над 20 лв. (в рамките на гр. Стара Загора)

Безплатна доставка над 20 лв. (в рамките на гр. Стара Загора)

 Скъпи клиенти, Във връзка с обявяването на извънредно положение за цялата страна с цел ог [...]

Превенция с етерични масла срещу вирусите

Превенция с етерични масла срещу вирусите

Често, когато развиваме инфекция, се предписват тежки антибиотици. Въпреки че антибиотиците са необх [...]

Съобщение

Съобщение

 Уважаеми клиенти,Бихме искали да Ви информираме, че е възможно забавяне на доставките в рамкит [...]

Как да си направим домашен дезинфектант за ръце

Как да си направим домашен дезинфектант за ръце

В свят, изпълнен с бактерии и вируси е важно да поддържаме ръцете си чисти. Но не винаги имаме достъ [...]

Ефикасните бабини рецепти срещу простуда и грип

Ефикасните бабини рецепти срещу простуда и грип

Усещате, че ви наляга настинка... Сякаш мравки полазват тялото ви, носът започва да тече, а в очите [...]

За всички членове на КНСБ

За всички членове на КНСБ

 От днес (26.02.2020 г.) всички членове на КНСБ ползват 10% отстъпка във физическите ни обекти. [...]

Защо спортуващите хора са по-застрашени от дефицит на желязо? Фероглобин Сироп.

Защо спортуващите хора са по-застрашени от дефицит на желязо? Фероглобин Сироп.

Фероглобин Сироп при хора с активно ежедневние.Желязото е структурен компонент на хемоглобина в ери [...]

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Куркумата може да бъде най-ефективната хранителна добавка, колкото и странно да звучи и да сме приел [...]

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен е мощно естествено средство, използвано за улавяне на токсини и химикали в организм [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!