0896 689 614

Можем ли да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия

Можем ли да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия

 • Навлизаме в сезона на настинките и грипа. Късно ли е да подсилим имунитета на детето?

  По принцип никога не е късно, но оптималното време за започване на хомеопатична профилактика е краят на септември, началото на октомври. Така организмът ще има време да се подготви за пика на острите заболявания, характерни за есенно-зимния сезон.

  Какъв е принципът на действие на хомеопатията? Как хомеопатичните средства влияят на имунната система?

  Хомеопатичните медикаменти подкрепят естествените защитни механизми на човешкия организъм и така „подсилват“ имунния отговор. При често боледуващите деца се изготвят индивидуални профилактични схеми, съобразени с особеностите на детето, неговата наследствена обремененост, начинът му на боледуване. Целта на тези профилактични схеми е постепенно боледуванията да се разредят и да намалеят като тежест и продължителност.

  Какви са преимуществата на хомеопатичните средства?

  Хомеопатичните средства са ефикасни, без да имат каквито и да било странични ефекти. Не случайно пациентите наричат хомеопатията „нежна медицина“. Приложима е още от бебешка възраст, както и при бременни и кърмещи жени. Хомеопатичните продукти не влизат в лекарствени взаимодействия – т.е. ако се наложи прием на други медикаменти, няма опасност двата вида лечение да си взаимодействат и това да предизвика нежелани реакции.

  Кои хомеопатични средства са подходящи за засилване на съпротивителните сили на организма?

  Едно от най-ефикасните хомеопатични средства за укрепване на имунитета е  Осцилококцинум .Прилага се веднъж седмично по 1 флакон за периода от октомври до април. Дозата не зависи от възрастта на пациента и може да се прилага както при съвсем малки деца (разтворен в малко вода), така и при възрастни.

  Когато детето е в непосредствен контакт с вирусоносител, е препоръчително  Осцилококцинум да се приема в доза 2 пъти дневно по 1 флакон в 3 последователни дни. Това, заедно с общо укрепващи мерки като например прием на фрешове, богати на витамин С и на неспецифични имуномодулатори като екстракт от ехинацея, черен бъз и др., намалява вероятността от разболяване.

  Други хомеопатични продукти с неспецифична имуномодулираща роля са Silicea 9 CH и Echinaceaangustifolia 5 CH. Могат да се прилагат по 5 гранули през ден (т.е. единия ден се дават 5 гранули от единия продукт, на следващия ден – 5 гранули от другия продукт) в месеците със засилен риск от боледуване.

  Хомеопатичните гранули се смучат до пълно стапяне. Често децата ги схрускват, което също е позволено, а за най-малките се препоръчва разтваряне в малко количество вода.

  На деца от каква възраст може да се прилага хомеопатия с цел засилване на имунитета?

  Няма долна граница за възрастта, от която може да се прилага хомеопатия с цел укрепване на имунитета. Обикновено децата, които са на кърма, не се нуждаят от допълнителна профилактика, тъй като майчината кърма е отлична защита срещу инфекции. Най-често хомеопатичната терапия се включва при тръгване на детска градина или ясла, когато рискът от инфекции рязко нараства.

  Ако все пак сме закъснели и детето се е разболяло… Кои са най-често използвани хомеопатични медикаменти при хрема, настинка, висока температура и грип?

  Има множество хомеопатични медикаменти, приложими при изброените състояния, като подборът им зависи както от симптомите на пациента, така и от данните от проведения клиничен преглед.

  Все пак, когато родителите нямат възможност да се обърнат към лекар-хомеопат за изготвяне на индивидуална терапия, биха могли да приложат някои от комбинираните препарати, наречени специалитети. Те обединяват най-често изписваните хомеопатични продукти при даден симптом (напр. хрема, зачервено гърло, пресипнал глас и т.н.). Приложението на тези комбинирани препарати трябва да става под контрола на лекуващия лекар – не заради риска от странични реакции, а за да не се пропусне състояние, изискващо провеждане на допълнителни изследвания или прилагането на друг тип лечение.

  При хрема бърз подсушаващ ефект дава комбинираният препарат Коризалия. Приема се по 1 таблетка на всеки час. Дозата не зависи от възрастта. Таблетките се смучат или за по-малките се разтварят в малко вода.

  При настинка, т.е. при начало на едно остро респираторно заболяване, най-добър ефект има приложението на Осцилококцинум в доза 3 пъти дневно по 1 флакон в 2 последователни дни. Дозата не зависи от възрастта. Гранулките се смучат, схрускват или се приемат разтворени в малко вода. За да има ефект обаче, продуктът трябва да се приложи още при първи симптоми (най-добре в първите 24 до 48 часа от боледуването).

  При грип , висока температура и отпадналост , е желателно да се направи консултация с лекар хомеопат и да се изготви индивидуална терапия.

  Битува схващане, че ефектът от хомеопатичните средства настъпва бавно. Колко време след започване на терапията можем да очакваме подобрение?

  Това схващане, макар и доста разпространено, е неправилно. При остри състояния ефектът настъпва много бързо и ако лечението започне още с първите признаци, обикновено за 3-4 дни малчуганът вече е абсолютно здрав. По-различно стои въпросът с хроничните заболявания, където постигането на дълготраен ефект изисква повече упоритост (напр. атопичен дерматит, алергичен ринит, увеличена трета сливица и др.).

  Хомеопатичните препарати могат ли да се прилагат успоредно с медикаменти на класическата медицина?

 • Статията "Можем ли да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се ор [...]

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Laboratorios Bab [...]

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Цинковият оксид представлява неорганично съединение, под формата на бял прах, неразтворим във вода, [...]

Хомеопатията като първа помощ при децата

Хомеопатията като първа помощ при децата

Няма родител, който да не иска най-доброто за своето дете. А при честите боледувания в ранна детска [...]

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Един от най-хубавите и значими моменти в живота на всяко младо семейство е появата на детенце. То ни [...]

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и NUXE  ” 2. И [...]

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

„Хомеопатия” произхожда от гръцки (Homoios – подобен; pathos – страдание/болест) и е алтернативен ме [...]

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

„Светът е оцелял, защото се е смял.“Напълно вярно!В древността смехът е възприеман като вътрешното с [...]

Натурални решения срещу комари и други насекоми

Натурални решения срещу комари и други насекоми

Времето вече се затопля, и все по-честно се сещаме за неприятните насекоми при всяка идея за разходк [...]

АПТЕКИ МАРВИ И URIAGE -

АПТЕКИ МАРВИ И URIAGE - "ЗДРАВЕЙ, СЛЪНЦЕ"

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и URIAGE  ” 2. [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!