0896 689 614

Начин на хранене и рак- има ли връзка?

Начин на хранене и рак- има ли връзка?

  • В никакъв случай не може да се каже, че определен вид храна разболява или лекува от рак. Но е доказано, че съществуват известни механизми в тялото, които се свързват с тези процеси и дадени вещества в храните благоприятстват протичането им. Диетата има значение за общото здраве на организма, оттам и влияе на вероятността за развиване на онкологично заболяване. В статията ще разгледаме кои храни са най-опасни в това отношение и как можем да намалим здравния риск. 

    Храните, които ракът „обича“

    Начин на хранене и рак- има ли връзка?

    Захар и рафинирани въглехидрати

    Този тип храни вдигат рязко нивото на кръвната захар (глюкоза), което стимулира отделянето на твърде много инсулин. Това води до временно смъкване на глюкозата в кръвта,а оттам и желанието ни да похапнем още нещо сладко. С времето диетата, богата на захар и преработени въглехидрати може да доведе до затлъстяване и диабет от втори тип, който се свързва с по- риск от развитие на някои видове рак. Постоянно високите нива на глюкоза стимулират прекалено много растежа и деленето на клетките, оттам расте и вероятността от появата на абнормни такива. Ако имунната система не ги отстрани навреме, това може да доведе до развитието на неоплазма. 

    Начин на хранене и рак- има ли връзка?

    Опушено месо и месни полуфабрикати

    В този списък попадат всички кренвирши, шунки(освен ако не са домашно производство), бекон, всякакви видове салами. Обикновено са богати на сол и на химикали, използвани за запазване и подсилване на вкуса и за консервиране. Част от тях нарушават усвояването на част от витамините, влияят пагубно на чревната микрофлора и се свързват с повишена вероятност от колоректален рак. Канцерогенните свойства на пушените меса пък вървят неминуемо ръка за ръка с апетитния им вкус, затова е добре да не се консумират редовно. 

    Начин на хранене и рак- има ли връзка?

    Прегорели и препечени храни

    Любимата неделна скара и барбекю крият и своите опасности. При обработката на червено месо или риба на висока температура се отделят хетероциклични амини, които попадайки в организма, променят ДНК на клетката и могат потенциално да доведат до рак. Акриламидът пък, който се образува в голям брой въглехидратни храни при печене и пържене(картофи, печива) също се счита за канцерогенен. Ако предпочитате да хапвате филийките и домашните си бисквити препечени, по-добре се откажете от този навик и ги приготвяйте с по-здравословния им златист загар.

    Редно е да уточним, че консумацията на парче торта, поради повод, грилована наденичка или хапка пушена риба върху сандвича няма да ви разболее, дори да имате предразположение към някое раково заболяване. От много по-голямо значение е как се храните през останалото време. 

    Можем ли да намалим риска от рак? 

    Разбира се, суперхрани, които да ни гарантират предпазване от онкологични заболявание не съществуват. Но някои здравословни хранителни навици могат да повлияят на организма така че той да стане по- устойчив. 

    Начин на хранене и рак- има ли връзка?

    Консумирайте редовно плодове и зеленчуци

    Те са достатъчно богати на антиоксиданти, определени фитохимикали и фибри, за да се нарекат храни, които наистина ще са ви от полза, ако сте решили да се храните по начин, намаляващ риска от рак. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, за които се знае, че увреждат ДНК на клетките. Разнообразието от витамини пък подобрява работата на имунната система, чиито задачи включват унищожаването на абнормните клетки.

    Начин на хранене и рак- има ли връзка?

    Подправяйте храната си

    Но не със синтетични овкусители, а с натурални продукти. Чесънът, например, освен че придава чудесен вкус на ястията, съдържа и алицин, който има антиракови свойства, витамин Б6, за който се знае, че съдейства за поддържането на хормоналния баланс и етерични масла, подпомагащи чревната микрофлора. Куркумата е друга подправка с удивителни свойства. Куркуминът, веществото на което дължи свойствата си е естествен атиоксидант. Освен това съдейства за намаляването на кръвната захар и потиска възпалителните процеси. В съчетание с пиперинът, съдържащ се в черния пипер, неговото действие е дори по- силно. 

    Начин на хранене и рак- има ли връзка?

    Поддържайте теглото си в здравословни граници

    Затлъстяването, твърде често е придружено и с инсулинова резистентност и диабет тип 2 е един от рисковите фактори, водещи до вероятност от развитие на рак. Добрата новина е, че редуцирането на теглото и промените в начина на живот водят и до подобряване на инсулиновата чувствителност и балансиране на хормоналния фон, което от своя страна премахва този риск.

    Освен диетата, важни за превенцията на раковите заболявания са честите профилактични прегледи, въздържането от алкохол и тютюнопушене и осигуряването на достатъчно време за отмора и почивка. 

    Автор: Деница Пенева

    Снимки:pexels.com

  • Статията "Начин на хранене и рак- има ли връзка? " все още не е коментирана.

    Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

    Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Без значение каква е причината- решили сме, че е време да свалим няколко килограма, да подобрим здра [...]

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Меланин- това е пигментът, благодарение на който вашата кожа придобива определен цвят. При нарушения [...]

Сезонен косопад! Ами сега ..?

Ако след края на лятото забелязвате, че освен листата от короните на дърветата, вашата коса също зап [...]

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Дехидратацията е проблем, който може да засегне всеки тип кожа. Лятото и зимата са най- рисковите се [...]

Грижа за детските зъбки

Грижа за детските зъбки

Навиците, формирани в детска възраст остават за цял живот. Точно поради това е важно да приучим дете [...]

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Почистването на зъбите и устната кухина е от изключително важно значение не само за добрия външен ви [...]

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

Отравянето представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия, която настъпва под влиян [...]

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Лятото е сезонът, в който сме най- застрашени от така неприятните слънчеви изгаряния. Забравили сме [...]

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подоб [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!