Продуки

Статии

Безплатна доставка над 59 лв. до 1кг.

Marvi
Консултация с фармацевт
Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

 • Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

  Независимо, че спазваме диети, тренираме и се придържаме към здравословен начин на живот, ние често се сблъскваме с невъзможността да сваляме килограми ефективно — това е така наречената “устойчивост на отслабване”. Тази ситуация може да бъде много разочароваща и обезкуражаваща. Често решението се крие именно в откриването на причините, поради които не можем да отслабнем.

  Здравословните хранителни навици, комбинирани с приема на хранителни добавки и лечебни билки, които са насочени към специфични здравословни проблеми обикновено имат синергичен ефект върху загубата на тегло и поддържането на цялостното здраве на организма. Поддържането на здравословно тегло по устойчив начин може да подобри множество здравословни параметри в дългосрочен план.

  Какви са причините за задържане на килограми

  • Инсулинова резистентност

  Инсулинът е хормон, който изпраща сигнали към тялото, за да регулира нивата на глюкоза в кръвта. При консумация на храна, глюкозата се освобождава в кръвта и инсулинът се произвежда от панкреаса, за да разпредели глюкозата към клетките. Благодарение на тази сигнална функция, организмът знае кога трябва да използва глюкозата за производство на енергия или да я съхранява за бъдеща употреба.

  Ако в човешкото тяло се отделя твърде много инсулин, то започва да складира глюкозата под формата на мазнини, вместо да я използва за производство на енергия. При състояние на „инсулинова резистентност“ тялото спира да реагира на правилните сигнали, така че нивата на инсулин и глюкоза остават високи. Това може да навреди на нормалния процес на метаболизма, което често води до натрупване на килограми и повишен глад за сладки храни.

  Някои билкови екстракти имат благоприятен ефект при състояния на инсулинова резистентност. Сред тях са: Гимнема, Канела и Берберин.

  Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими
  • Гимнема Силвестре (Gymnema sylvestre) е билка, която може да помогне при повишен глад за сладки храни. Растителният екстракт има способността да блокира рецепторите за сладко, разположени върху езика и по този начин неутрализира влечението към тези храни. Гимнема Силвестре също така може да възстанови чувствителността на инсулиновите рецептори на клетките, което има благоприятен ефект при състояния като инсулиновата резистентност.
  • Канелата (Cinnamomum zeylanicum/verum) се свързва с различни ефекти, които действат благоприятно при инсулинова резистентност. Растението понижава плазмените нива на глюкозата, измерени на гладно и действа като широкоспектърно противовъзпалително средство. Канелата подобрява здравето на храносмилателната система и подпомага отслабването. 
  • Берберинът (Berberis aristata) е изключителни ефективен при инсулинова резистентност и има няколко различни механизми на действие, включително: инхибиране на адипогенезата, облекчаване на възпалителните процеси в организма и насърчаване на усвояването на глюкоза.
  • Хормони на щитовидната жлеза

  Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля в поддържането на нормалния метаболизъм. Те контролират скоростта на обмяната на веществата в организма - процесите на конвертиране на хранителните вещества в енергия и тяхното използване за поддържане на основните жизнени функции. Ниските или високи нива на щитовидните хормони могат да доведат до различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, депресия, косопад и състояния на хронична умора.

  Някои растителни екстракти имат способността да засилват метаболизма, а това подпомага отслабването. Сред тях са: Колеус, Ашваганда и други.

  • Аюрведичната билка Колеус (Coleus forskohlii) регулира телесното тегло и поддържа кръвното налягане в нормални граници. Болката съдържа съединение, наречено форсколин - то действа като втори посредник в клетките, за да стимулира секрецията на хормоните на щитовидната жлеза: Т4 и Т3. Приемът на растителния екстракт значително подобрява концентрацията на инсулин и действа благоприятно при инсулинова резистентност. Билката подобрява процента на телесните мазнини при наднормено тегло и затлъстяване.
  • Ашваганда (Withania somnifera) е друга билка, която може да помогне за регулиране на хормоните на щитовидната жлеза, особено в случаите на субклиничен хипотиреоидизъм. Ашваганда може да подобри функцията на щитовидната жлеза и увеличава производството на щитовидни хормони.

  Приблизително 80% от превръщането на T4 в T3 (активната форма на щитовидните хормони) се случва в черния дроб, така че поддържането на здравето на черния дроб, по-специално на чернодробния метаболизъм, също може да помогне при отслабване. Розмарин (Rosmarinus officinalis), Шизандра (Schisandra chinensis) и Бял трън (Silybum marianum) са други билки, които могат да помогнат за регулиране на ензимите за детоксикация на черния дроб, подпомагайки функцията му.

  • Полови хормони

  Половите хормони, които не са в нормални граници често възпрепятстват отслабването. Ако нивото на естроген е високо, тялото започва да натрупва мазнини, за да го изчисти от кръвния поток, а това може да допринесе за поява на възпалителни процеси в мастната тъкан. Ако нивото на андроген спадне поради стрес, то това може да се отрази на метаболизма на прогестерона и да затрудни отслабването. Подпомагането на чернодробните ензими с растителни добавки като Розмарин, Шизандра и Бял трън може да помогне за изчистване на излишния естроген от организма. Билки като Бял божур и Аврамово дърво поддържат здравословния метаболизъм на естроген и прогестерон чрез стимулиране на работата на яйчниците. Ашваганда и трибулус могат да помогнат за поддържане на мускулна маса, костна плътност и възстановяване на хормоналния баланс при жените. Когато се поддържа здравословен хормонален баланс, жените могат да отслабнат по-лесно, както и да изградят мускули и костната плътност.

  • Възпалителни процеси

  Възпалителните процеси в организма са естествен механизъм на защита, който се активира при увреждане на тъканите или инфекции. Те могат да доведат до зачервяване, подуване, болка и повишена температура на засегнатата област. Когато възпалителните процеси стават хронични или системни, те могат да допринесат за различни здравословни проблеми, като например артрит, сърдечно-съдови заболявания, диабет, алергии, затлъстяване и рак. Причините за възникването на възпалителни процеси могат да бъдат различни, като например инфекции, травми, автоимунни заболявания, лошо хранене, стрес, увреждане от свободните радикали и други фактори. Някои от тези фактори могат да доведат до нарушения в имунната система и да активират възпалителни процеси, които да продължават по-дълго от необходимото време.

  Възпалителните процеси в организма често са основна пречка за отслабване. Възпалението може да остане неконтролирано при условия на наднормено тегло и затлъстяване. Възпалителните процеси предизвикват освобождаване на имунологични съобщения, които задействат цитокини и пречат на инсулиновия отговор на тялото, причинявайки клетъчно увреждане. В отговор панкреасът освобождава повече инсулин, което предизвиква още по-голямо възпаление. 

  При подобни състояния, свързани с хронични възпалителни процеси, Куркумата (Curcuma longa) е чудесно средство за терапия, тъй като притежава мощни противовъзпалителни свойства. Други билки като Босвелия (Boswellia serrata), Шафран (Crocus sativus), Коприва (Urtica dioica) и Розмарин са класифицирани като регулатори на оксидативния стрес. Те притежават както противовъзпалителни, така и антиоксидантни свойства.

  Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

  Как да отслабваме ефективно

  Невъзможността да отслабваме ефективно е често срещан проблем в днешно време. Поддържането на цялостното здраве и тонус на организма може да ни помогне за създаването на управляем и устойчив план за отслабване. Природосъобразният начин на живот в комбинация с приема на лечебни билки, които са насочени към инсулиновата резистентност, регулирането на хормоните на щитовидната жлеза и половите хормони и облекчаването на възпалителните процеси в тялото, имат синергичен ефект върху отслабването и поддържането на цялостното здраве

 • Статията "Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

За разлика от други витамини, които получаваме основно чрез храните, които консумираме, витамин D се [...]

Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

Незав [...]

Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

Броят [...]

МЕНОПАУЗАТА - МЕЖДИННА СПИРКА В ЖИВОТА

МЕНОПАУЗАТА - МЕЖДИННА СПИРКА В ЖИВОТА

Меноп [...]

Що е то пробиотик и какви са ползите от приема му?

Що е то пробиотик и какви са ползите от приема му?

Вероя [...]

Есенна детоксикация: да подготвим тялото си за студените дни

Есенна детоксикация: да подготвим тялото си за студените дни

Есента официално е на прага ни… и докато голяма част от нас се вълнуват повече от влиянието, което н [...]

Алергичен ринит? Хомеопатия на помощ!

Алергичен ринит? Хомеопатия на помощ!

 В днешно време алергиите са глобален здравословен проблем. Алергията представлява неадекватна свръх [...]

Бонус точки

Бонус точки

Бонус програма  на аптека Марви                 Събирането на Марви Tочки си заслужава! Превърнете б [...]

{ИГРА} Аптеки МАРВИ И Queisser Pharma Bulgaria LTD

{ИГРА} Аптеки МАРВИ И Queisser Pharma Bulgaria LTD

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Редовното и старателно почистване на кожата трябва да бъде неизменна част от рутината на всяка дама, [...]